Látnivalók

icon

Székelyföld nevezetességei

Látnivalók Zetelakán és környékén:

A Nagy-Küküllő felső szakasza mentén, annak egyre jobban elkeskenyedő völgymedencéjében települt. Zetelaka közigazgatása alá tartozó falvak s hegyvidéki tanyák: Zeteváralja, Ivó, Sikaszó, Deság és Küköllőmező. Zetelaka a fakitermelés, a népi famegmunkálás központja. Lakói a famegmunkálással, különösen zsindelykészítéssel váltak híressé. A zetelaki székelyek egyik mondása “porból lettünk, de fából élünk”. Elsõ írásos feljegyzések a község létezésérõl az 1330-as évek elejének pápai tizedjegyzékében találhatók. Jelenleg a község összlakossága 5982 fõ, 98 %-a katolikus.


A községközponttól 6 km-re fekvő a közel 140 hektár felületû zeteváraljai víztározó a falu nevét országszerte ismertté tette. A tó télen a korcsolyázókat, meleg nyári napokon a kirándulókat, fürdõzõket vonzza.
Erdei vátozatosak (59% lucfenyő, 29% bükk, 5% tölgy), elterjedt a boróka, fekete és vörös áfonya, valamit fűnemű növényzet. Erdei vadban: (medve, szarvas, őz, vaddisznó, fajd, farkas, hiúz, nyest, róka), vizei halban (sebes pisztráng) gazdagok.
Falutól északra,a Deságdombján lévő Zete vára régészeti rezervátum. Zetelaka ősi telepe a mai belterülettől északra, a Csellő (Cselle) nevű dűlő területén feküdt, ahonnan a tatár csapatok jövetelekor elmenekültek a Küküllő és a Sikaszó összefolyása védte Kerekdomb nevű helyre. A hagyomány szerint a tatárok feldulták az ősi falut, cask két malomház maradt meg.
Látnivalók: Római Katolikus Templom 1912-14-ben épült. Ez a vidék legnagyobb katolikus temploma. A toronyban gótikus töredéket, egy darabokra tort 71 cm átméröjű kő körablakot őriznek, középen négykaréjos nyílással.Ez és a barokk főoltár a középkori templomból került az új templomba.
A székelykapuk sokasága, a színes népviselet és a székely konyha jelntős turisztikai vonzerőt képviselnek. Határnak természeti látnivalóit bő választékban tárja a látogatók elé: Zetevára, Deság, Zetevárajlai víztározó, Sikaszó, Székelyvarság, Libán-tető, Ivó völgye, Madarasi Hargita, Tizenhétfalusi havasok.
Zetlaka tartozéktelepülésein és a völgyekben ma a hétvégi pihenőházak sokasága fogadja a látogatókat.
A községbõl könnyen elérhetõk Székelyföld nevezetességei: a cserépedényeirõl híres Korond, a parajdi sóbánya, a Szovátai Medve-tó, a Gyilkos-tó, Tusnádfürdõ, a Szent Anna-tó, a szárhegyi Lázár-kastély, Csíksomlyó és a Hargita-csúcs.